Op naar een Plus 1-overheid

06 september 2017

Gemeenten gaan meer gezamenlijk optrekken en hun werk slimmer doen. Maar wàt gaan ze precies doen? Dat streefbeeld krijgt de komende tijd concreet vorm met de Plus 1-gemeente. Wat zou het mooi zijn als dat doorgroeit naar een Plus 1-overheid, stelt Ingrid Hoogstrate, waarnemend directeur KING, in haar blog op iBestuur.

Tot in detail uitgewerkte visies en blauwdrukken passen niet in deze tijd. Maar we hebben wel een overkoepelend verhaal nodig, een streefbeeld of rode draad, waar we naartoe werken, schrijft Hoogstrate.

De Plus 1-gemeente kan dat streefbeeld worden. Het is een concept, een virtuele gemeente die vanaf de grond wordt opgebouwd rondom een aantal uitgangspunten. Bijvoorbeeld dat de dienstverlening is georganiseerd vanuit de behoefte van inwoners en ondernemers. En dat gemeenten samen doen wat samen kan.

De globale uitgangspunten van de Plus 1-gemeente worden per thema uitgewerkt. Het zijn gezamenlijke afspraken, bijvoorbeeld dat wat aan informatievoorziening voor en door gemeenten wordt ontwikkeld leveranciersonafhankelijk is. Dat collectief ontwikkelde voorzieningen voor iedereen beschikbaar komen, misschien wel in een gemeentecloud. Dat we bij het vormgeven van de basisprocessen voor de Omgevingswet uitgaan van de klantreizen die inmiddels in beeld zijn gebracht. Dat bij datagedreven werken een data-architectuur wordt gebruikt, waarin is vastgelegd hoe we met data omgaan en hoe de archivering is geregeld.

Dit is waar gemeenten nu mee bezig zijn. Hoogstrate schrijft: ‘Ik zou het heel mooi vinden als we deze gezamenlijke aanpak doorvertalen naar de gehele overheid. Dat we niet alleen bouwen aan een Plus 1-gemeente, maar uiteindelijk aan een Plus 1-overheid. Met één streefbeeld, één overkoepelend verhaal met kaders en prioritering, waar we als héle overheid naartoe werken. Als er in het nieuwe kabinet een bewindspersoon komt voor informatievoorziening, dan lijkt mij dit een uitgelezen taak voor die persoon.’

Lees het volledige blog op de website van iBestuur.