Voor een krachtiger uitvoering

16 mei 2017

‘Beleid en uitvoering moeten veel meer in balans komen, willen we als overheid echt aansluiten bij de samenleving. Daar blijf ik mij voor inzetten’, schrijft Larissa Zegveld, directeur KING, in haar blog op iBestuur.

Oude principes

De samenleving verandert snel, maar de overheid blijft vasthouden aan oude principes. Zoals het principe dat als mensen maar voldoende en juiste informatie hebben, ze de juiste keuzes maken. Dat mensen altijd rationeel handelen. De WRR toont in haar recente rapport ‘Weten is nog geen doen’ aan dat dit niet het geval is.

Uitvoeringsperspectief

De bevindingen van de WRR komen overeen met wat overheden vanuit hun uitvoeringspraktijk weten, stelt Zegveld. De overheid zou er goed aan doen om de ervaringen van de uitvoering veel meer te gebruiken bij beleidsontwikkeling. Zodat het uitvoeringsperspectief dat mensen niet altijd rationeel handelen net zo zwaar of misschien wel zwaarder weegt dan het beleidsperspectief.

Sterker

‘Het is mijn visie en ambitie dat in de toekomst de uitvoering het beleid meer gaat bepalen,’ schrijft Zegveld. Maar daarvoor moet de uitvoering wel sterker worden, concludeert ze. ‘Dat kan als we veel meer samenwerken. In de eerste plaats als gemeenten: samen voorzieningen ontwikkelen en samen organiseren. Daar zette ik mij de afgelopen zeven jaar voor in bij het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten en dat ga ik doen bij Wigo4it, waar ik per 1 juni directeur word.’

U leest het hele blog op iBestuur.